Vandaag was het zoetzurige aflevering van de praattafel die grotendeels de Internationale Dag tegen Diabetes steunde met een kwis en een suikerig gedicht van Willem Wilmink. Mario wist interessante weetjes te brengen over vlindervleugels en de eerste foto’s van de ESA-telescoop. En we wel niet diabetes?

SHOWNOTES

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/09/21/luchtwassers/

1 op de 3 luchtwassers die de uitstoot van landbouwbedrijven moet verminderen, werkt niet zoals het hoort. Dat blijkt uit cijfers van controles op die luchtwassers door de Vlaamse overheid. Luchtwassers zijn een van de technologieën die de overheid subsidieert om de uitstoot van stikstof en ammoniak in stallen te verlagen. Maar experts stellen vragen bij de efficiëntie van die technologie.

Goed nieuws

Kenyans get tree-planting holiday to plant 100 million seedlings

The holiday has been set aside to allow all Kenyans to participate, the environment minister says.

Kenia = cool?
Lokale wetgeving in Kenia | FOD Buitenlandse Zaken

FPS Foreign Affairs

http://diplomatie.belgium.be › landen › kenia › lokale…

18 okt 2023 — Het is in Kenia verboden om plastic zakken te gebruiken of te bezitten. Op het bezit en gebruik van plastic draagtassen staan erg hoge boetes.

Highly effective weight-loss drug Zepbound approved in the US and UK

A drug called tirzepatide and sold under the name Zepbound has been approved in the US and the UK for use as a weight-loss medication

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2012105223/steeds-meer-kinderen-en-jongeren-met-diabetes-type-2

Bedelen om tot in Thailand te geraken: hoe Belgische studenten geschiedenis schreven met wereldtitel beachvolley U21

Ze moesten bij vrienden, familie en sympathisanten bedelen om geld om er te geraken. Maar ze keerden wel terug met goud op het WK beachvolley voor min 21-jarigen. Joppe Van Langendonck (20) en Kyan Vercauteren (19) schreven zo een sprookje in Thailand. “Hun drang en wil om zich te bewijzen was groot. Maar ze verdienen het om beter ondersteund te worden.”

Bio Mimicri

Over Vlindervleugels en water

https://www.researchgate.net/figure/Directional-adhesion-on-superhydrophobic-butterfly-wings-Morpho-aega-butterfly-with_fig4_272660164

‘Uitgestorven’ mierenegel na 62 jaar gefilmd: ‘Het hele team was dolblij’

Het dier werd nooit eerder gefilmd omdat pas in 1998 bleek dat een tientallen jaren eerder gedood exemplaar een aparte diersoort was, de Attenborough vachtegel.

Kosmos

Ruimtesteen die deze zomer ongezien rakelings langs de aarde scheerde, zet wetenschappers aan het denken: hadden we ‘m kunnen vernietigen?

Op 13 juli 2023 scheerde planetoïde 2023 NT1 op een afstand van 100.000 km langs de aarde, en dat zonder dat wetenschappers ook maar ergens vanaf wisten.