In de 159ste praattafel vernemen we dat Poetin weer presidentskandidaat wordt, wat de meest gestelde seks vragen waren op Google in 2023 en wat we kunnen leren van spinnen. Ook verneem je alles over digitale tweelingen en waarom deze week iedereen de kwis won!

SHOWNOTES

Poetin officieel presidentskandidaat bij Russische verkiezingen volgend jaar

Hij is al sinds 2000 aan de macht in het land, zij het tussen 2008 en 2012 officieel als premier. 

Volgende week opnieuw genieten van honderden ‘vallende sterren’: Geminiden bereiken hoogtepunt

Volgende week is het weer zover. Het einde van het jaar betekent spektakel aan de hemel. Niet enkel dankzij vuurwerk maar ook dankzij een van de grootste meteorenzwermen van het jaar: de Geminiden. Volgende week donderdag bereikt deze zijn hoogtepunt. Het ideale moment als je alvast wat wensen wil doen voor het nieuwe jaar. Maar waar en wanneer kijk je het best omhoog?

Dít zijn de meest gestelde seksvragen op Google in 2023 | In het nieuws | Telegraaf.nl

Nederland investeert honderden miljoenen in ‘onmisbare’ fotonische chips

Supersnelle fotonische chips moeten apparaten kleiner, sneller en zuiniger maken. Nederland investeert er flink in. “Voor een een welvarende techsector is het essentieel dat we investeren in deze technologie.”

A conserved spider silk domain acts as a molecular switch that controls fibre assembly

Nature – Many proteins form fibrillar structures at high concentrations, but spider silk proteins, with highly repetitive segments flanked by non-repetitive (NR) terminal domains, behave…

Geen vermelding uitdoven fossiele brandstoffen in voorlopige eindtekst klimaatconferentie: “Complete ontgoocheling, een ramp”

11.500 euro om spreekgestoelte te renoveren, 32.000 euro voor een schilderij: belastinggeld vliegt volgens audit door ramen en deuren | Binnenland | hln.be

End of Eternity | Big Picture Science robots

This company wants to create ‘gas stations in space’ | CNN

Currently, satellites can’t be refueled in space, meaning that when they run out of fuel they become space debris. Colorado-based Orbit Fab wants to change that.

Scientists find huge planet that shouldn’t exist

Ratio between planet and its star is 100 times bigger than between our Earth and the Sun

Testen op digitale tweeling voor beste behandeling beroerte

Het lijkt wel science fiction: op de ‘digitale tweeling’ van een patiënt met een herseninfarct of hersenbloeding testen wat de beste behandeling is voor deze patiënt. Nu nog toekomstmuziek. Maar onderzoekers van Amsterdam UMC hebben een Horizon-subsidie van de Europese Commissie van 10 miljoen euro gekregen om dit in zes jaar tijd werkelijkheid te maken. In een consortium van 19 partners uit 12 landen leidt Amsterdam UMC dit zogenaamde ‘Gemini-project’.

Digital twin moet behandeling van herseninfarct of -bloeding verbeteren – Maakindustrie Nieuws

Onderzoekers van Amsterdam UMC ontvangen een Horizon-subsidie van 10 miljoen euro van de Europese Commissie voor de ontwikkeling van een digital twin van een patiënt met een herseninfarct of -bloeding. …

Wasabi, beloved on sushi, linked to “really substantial” boost in memory, Japanese study finds

A researcher behind a study of wasabi’s effect on cognition says he knew the fiery condiment had health benefits, but “the dramatic change” in memory was a surprise.

Waarom koeien kweken als je ook met bloemkool kaas kunt maken?

La vache qui rit? Voor kaas heb je niet per se koeien of geiten nodig. Het kan ook met iets oer-Vlaams als bloemkolen, bewijst een Brussels ondernemerskopp..