Praattafel 146 was weer een boeiende uitzending en zeker ook een boeiende podcast waar Mario het heeft over reddingsvlotten van leliebladeren en Kris een gedicht brengt van Willem Wilmink op deze dag tegen kernproeven. Luister zeker om te weten wie de Pop-Kwis van deze week won en al dat andere moois.

Links:

The Lunar Codex: why are humans sending art to the moon?

Onze Alex to the moon!!!

The work of over 30,000 creatives, from Ocean Vuong to Yayoi Kusama, is set to land on the lunar surface for alien archaeologists to decode – here, mastermind Samuel Peralta explains what it’s all about

Paintings – Tanya Atanasova Visual Arts ALEX!

Scepsis bij zoveelste zoektocht naar het monster van Loch Ness

Wat het monster, de Yeti en Bigfoot gemeen hebben is dat publicaties erover gepaard gaan met wazige pootafdrukken en slechte foto’s. 

Frankrijk geeft miljoenen uit om overschot aan wijn te vernietigen

Fransen drinken minder wijn, mede door de hoge drank- en voedselprijzen. Wijnboeren produceerden juist meer wijn dit jaar, maar kunnen hun flessen niet kwijt. 

Israëlische onafhankelijkheidsverklaring – Wikipedia

Ribbed Structure Provides Support — Biological Strategy — AskNature

The ribbed underside of the Amazon water lily provides structural support to keep the leaf afloat and sustain small loads. (1 MB)

Wie kritiek heeft, moet opstappen: ministers voortaan gebonden aan nieuwe deontologische code

De ministers van de federale regering vallen voortaan onder een deontologische code. En die verbiedt hen om nog openlijk kritiek te geven op een regeringss..

Prigozjin en Wagner-oprichter Oetkin omgekomen bij vliegtuigcrash: dit weten we al | Gazet van Antwerpen Mobile

Yevgeni Prigozjin, de voormalige leider van de Russische Wagner Group-huurlingen, is woensdag om het leven gekomen bij een vliegtuigcrash. Dat melden Russi..

Parket start onderzoek nadat dronken gasten tijdens verjaardagsfeestje Van Quickenborne tegen politiecombi plassen

Een feestje bij de jarige Van Quickenborne thuis is danig uit de hand gelopen. Drie dronken gasten van de justitieminister plasten er op 14?augustus tegen … 

Meer dan honderd fietsers omgekomen in het verkeer in 2022

Er zijn vorig jaar 540 mensen omgekomen na een verkeersongeval in België, onder wie 102 fietsers. Dat blijkt uit definitieve cijfers die het Belgische stat..

Zo’n 10.000 kuikens van keizerspinguïns verdronken of doodgevroren door smeltende ijskappen

Van de vijf kolonies die onderzoekers volgen, is er slechts één waarvan jongen het jaar 2022 overleefden.

Astronomen geobsedeerd door nieuwe soort ster: oppervlak is net zo magnetisch als de sterkste door mensen gemaakte magneten

Het is de allereerste zware magnetische heliumster die ooit is ontdekt. Al honderd jaar zien astronomen de ster HD 45166 aan de nachtelijke hemel

Waarom stuurde India zijn maanlander naar de zuidpool van de maan?

Chandrayaan-3, die bestaat uit een lander en een rover, heeft twee taken op de zuidpool van de maan. De rover gaat de minerale samenstelling van het gebied analyseren. Ondertussen gebruikt de lander een seismometer om maanbevingen te registreren. Deze kunnen optreden wanneer de maan langzaam afkoelt en samentrekt. Ook wordt de temperatuur gemeten. De missie duurt slechts twee weken. Daarna gaat de zon onder en stopt het ruimtevaartuig, dat op zonne-energie draait, met het versturen van gegevens.

Computer vist woorden uit brein van verlamde mensen en laat ze weer ‘praten’

Twee nieuwe

Computer vist woorden uit brein van verlamde mensen en laat ze weer ‘praten’ studies vertegenwoordigen ‘een kantelpunt in de ontwikkeling van BCI-technologie’.

Computer herkent Pink Floyd-nummer uit brein luisteraars –

Computer herkent Pink Floyd-nummer uit brein luisteraars

Wetenschappers zijn erin geslaagd om een herkenbare versie van Another Brick in the Wall van Pink Floyd te reconstrueren, puur op basis van de hersenactiviteit van mensen die naar het nummer luisterden. Een computermodel bouwt die gegevens om naar muziek, zonder gebruik te maken van informatie over het nummer zelf.

Vanaf vandaag strengere Europese regels voor grote internetbedrijven: dit ga je daarvan merken

Vandaag treedt de zogenoemde Digital Services Act in werking. Dat is een Europese wet die strenge regels oplegt aan grote internetbedrijven rond onder meer privacy, desinformatie, datavergaring en online haatspraak. De wet moet alle Europese burgers die online gaan, beter beschermen tegen één of andere vorm van digitaal misbruik. Maar wat gaan wij daar nu van merken?