Van Zuhal Demir naar Zweedse aardmetalen tot nieuwe klimaatveranderingstechnieken…idd we beginnen met het klimaat. Maar ook over vliegende vleermuizen en robots, co vergiftiging, maar ook over dieren rechten in de middeleeuwen en een bom vol rondje kosmos, om te eindigen met een gedicht over een gedicht. En absoluut nog een boel andere boeiende onderwerpen in deze 114 aflevering van de praattafel podcast.

LINKS:

Opstijgen in Antwerpen, bijtanken op Zaventem en dan naar Malaga

Touroperator TUI vloog de afgelopen weken meermaals van Deurne naar Spanje met een tussenstop in Zaventem. Reden? Het vliegtuig moest bijtanken, met een se… (53 kB)

======

Zuhal DemirZuhal Demir @Zu_Demir

“Ze verwachten 140 regeringsleiders en 80.000 deelnemers, het dubbele van een gebruikelijke klimaattop”.

Voor zo’n komedie pas ik. #COP28 https://www.tijd.be/dossiers/m-v-van-de-dag/olietopman-gaat-volgende-klimaatconferentie-leiden/10440014

dE 28ste klimaatconferentie van de Verenigde Naties zal worden voorgezeten door Sultan Al Jaber. Dat hebben de autoriteiten in Abu Dhabi donderdag bekendgemaakt. Al Jaber is niet alleen minister van Industrie, maar ook de voorzitter van de Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) en van Masdar, een specialist in duurzaamheid in het Midden-Oosten. Hij haalde een PhD business en economie aan de universiteit van Coventry in het VK, een MBA aan de California State University en een bachelor chemical engineering aan de University of Southern California in de VS.

Gaan we veel hebben aan de Zweedse aardmetalen? Dat moet nog blijken

Gisteren meldde Zweden de vondst van grote hoeveelheden zeldzame aardmetalen. Die worden gebruikt in onder meer elektrische auto’s en windturbines. (108 kB)

Kunnen we met nieuwe technieken klimaatverandering fiksen?

De TU Delft start dit jaar met een uniek onderzoek naar manieren om de aarde af te koelen. De universiteit wil kennis vergaren voor de toekomst. (65 kB)

Engineers Build Robot Drone That Mimics Bat FlightA self-contained flying robot successfully mimics the flight of bats using a morphing skeleton array and a silicone-based membrane skin.

PEK en VEREN:

Vader en zoon overleden na CO-intoxicatie, middelste zoon in coma

Zaterdagochtend is een gezin met drie zonen in Hooglede bewusteloos aangetroffen na een CO-intoxicatie. De vader en zijn zestienjarige zoon zijn overleden. De andere drie gezinsleden worden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Explosive X1.9 Class Solar Flare Erupts From the Sun

The Sun emitted a strong solar flare, peaking at 1:50 p.m. EST on January 9, 2023. Imagery of the event was captured by NASA’s Solar Dynamics Observatory, which constantly watches the Sun. Solar flares are intense explosions of energy that can disrupt radio communications, damage power grids, and

Jan 12th

James Webb-ruimtetelescoop bevestigt voor het eerst het bestaan van een exoplaneet die lijkt op de aarde

Het gaat om een kleinere, rotsachtige planeet en volgens de onderzoekers zullen er nog veel dergelijke ontdekkingen volgen.

Jan 13th (102 kB)

SpaceX belooft hinder van Starlink-satellieten voor astronomie te beperken

SpaceX heeft een overeenkomst met de Amerikaanse National Science Foundation gesloten. Daarin staat dat het bedrijf van Elon Musk zich in moet blijven spannen om de hinder van Starlink-satellieten voor astronomische waarnemingen te beperken.

FCC laat Starlink 7.500 nieuwe satellieten lanceren, fors minder dan verzocht

De Amerikaanse FCC heeft SpaceX toestemming gegeven om nog eens 7.500 nieuwe satellieten te lanceren voor Starlink-internet. Het bedrijf diende een verzoek in om 29.988 satellieten in een baan om de aarde te brengen.

Groene komeet straks te zien vanop aarde, daarna weer 50.000 jaar wachten: “Een kans die je maar één keer in je leven krijgt”

Een helder groene komeet die slechts één keer om de 50.000 jaar langs de aarde passeert, zal vanaf donderdag te zien zijn in de hemel.

Olietopman gaat klimaatconferentie Dubai leiden

Sultan al-Jaber (49) is al jarenlang de klimaatgezant van de Emiraten, en leidt daarnaast het oliebedrijf Abu Dhabi National Oil, dat nu zo’n 4 miljoen vaten ruwe olie per dag uit de grond pompt.

Gates Foundation names winners of Reinventing the toilet challenge | Dutch Water Sector