Column te horen in Praattafel #019.

“Ouders die hun kinderen schuw verlaten; onverschilligheid, broedermoord, losbandigheid, tegennatuurlijkheid, waanzin, kannibalisme, bijgeloof. …

Een rustig ouderdomssterfbed bedorven door een haast postume besmetting; kleinkinderen doodziek, dronkemansgelagen, naakt de straat oplopende vrouwen; een stad plotseling ontvolkt door een uit de lucht gegrepen gerucht, of door een grappenmaker; men vierendeelt de grappenmaker; men beloont of verbrandt heksen; tovenaars worden schatrijk; dansende benden werpen zich, boetedoende, over de wegen; geselbroeders doen de lucht weergalmen; honderd maagden verdrinken zich in een meer; dieren worden beschuldigd, veroordeeld en terechtgesteld, afgesneden lichaamsdelen van levenden aan het altaar opgehangen; men eet gestoofde alruinen, gedompeld in mensenbloed…”

Zo schetst Simon Vestdijk in de novellebundel De dood betrapt in 1935 het huiveringwekkend beeld van de uitspattingen waaraan mensen zich aan overgaven om de pest te bezweren. 

De pest was de naam van een epidemische ziekte die in de rampzalige veertiende eeuw – met politieke en religieuze instabiliteit, grondige klimaatveranderingen, misoogsten en hongersnood om zich heen – wereldwijd tussen de 75 en 100 miljoen mensen het leven kostte.  

Omdat niemand wist waar de pest, de Zwarte Dood,  vandaan kwam, kregen minderheden de schuld. Zij zouden waterbronnen vergiftigd hebben of op een andere manier besmetting veroorzaken.

Zie daar: alle reden tot vervolging van joden, bedelaars en mensen met lepra. Notabene de Joden werden van alle mensen het minst ziek. Achteraf bleek dat dit met de Joodse reinigingswetten uit het Oude Testament te maken had, daardoor leefden de Joden hygiënischer dan anderen, waardoor ze minder snel besmet werden.

Toen was dit niet bekend, dus waren ze verdacht: zij zouden waterputten en waterbronnen vergiftigen om zo christenen om het leven te brengen. Naar aanleiding van het verhaal van de vergiftigde bronnen werden talloze pogroms uitgevoerd in heel Europa, vooral in Zwitserland en Duitsland, met tienduizenden Joodse slachtoffers tot gevolg.

In totaal werden 210 kleinere en grotere Joodse gemeenschappen vernietigd, in de steden Bazel, Frankfurt am Main, Straatsburg en Keulen werd de totale Joodse bevolking uitgemoord. De Joden werden veelal levend verbrand en hun bezittingen werden geconfisqueerd.

Pandemieën vormen een antropologische constante in de geschiedenis van de mensheid net als de reactie daarop in het ventileren van complottheorieën en het daarmee gepaard gaande aanwijzen van zondebokken als veroorzakers en schuldigen. 

Een complottheorie is een vermoeden over het bestaan van een bepaald complot. Dit vermoeden kan terecht of onterecht zijn. Hoewel er ook in werkelijkheid complotten bestaan, blijkt de overgrote meerderheid van de complottheorieën echter niet of nauwelijks op de realiteit te berusten. 

Nu we te maken hebben met de wereldwijde pandemie van de Corona-virus zijn ook de conspiracy-verhalen niet meer ver weg. Op dit moment kunnen we verschillende ontwaren:

Het eerste verhaal beweert: het virus bestaat niet, alles is hysterie! Aan het andere uiteinde van die verhaallijn wordt de farmaceutische industrie aangewezen: die hebben het de wereld in geholpen om er geld mee te verdienen. Zelfs Bill Gates zou erachter schuilgaan: met zijn Bill & Melinda Gates Foundation financiert hij immers een instituut in Groot-Brittannië dat over een patent op Corona-virussen beschikt.
Het virus is dus niet van natuurlijke origine! Saillant detail is, dat de John Hopkins Bloomberg School of Public Health – die eveneens door Gates gefinancierd wordt – in de herfst van 2019 de pandemie-oefening “Event 201” heeft doorgevoerd. Wetenschapers hebben daarbij de uitbraak van de Corona-virus gesimuleerd, waarbij binnen 18 maanden 64 miljoen mensen zouden sterven. In dit scenario zou het resistente virus eerst handel en reizen lamleggen en dan de hele wereldeconomie tot instorting brengen. Of wilt u het nog een stapje abstruser hebben? 

De Coronavirus is – zo weer volgens een andere theorie – afkomstig uit een laboratorium in Wuhan waar ziektekiemen onderzocht worden, die verantwoordelijk zijn voor dodelijke ziektes als Ebola en het Krim-Kongo-koorts. Het klopt dat zo’n laboratorium met “biosafety level 4” daadwerkelijk in Wuhan bestaat. Vooralsnog kan echter niet bevestigd worden, dat de Chinese regering bezig was of is  bio wapens te ontwikkelen, waarmee ze de overbevolking in de wereld zou kunnen keren.

In een andere variant – zo gaan de verhalen – wordt de mogelijkheid geopperd, dat een met de virus besmette laboratorium-aap een medewerker gebeten zou hebben, waarmee de verspreiding van het virus bij de mens begon. 

En de vooralsnog laatste variant: de Derde Wereldoorlog is nu begonnen met het gebruik van bio wapens uit het arsenaal van ABC-wapens afkomstig van welke machthebber dan ook. 

Zie daar: complottheorieën en samenzweringsverhalen hebben weer conjunctuur. Toen in de 14e eeuw bij de pest nu 600 jaar later bij de Corona. 

In een complexe, zeer onoverzichtelijke situatie, die ook nog dagelijks veranderd en waar wetenschappers en artsen ons niet kunnen vertellen wat er gaat gebeuren ontstaat een broedplaats voor zulke theorieën. Angst, onzekerheid en de complexiteit van de situatie creëert de behoefte naar makkelijke antwoorden, die plausibel lijken. 

Laat ik wat luchtig afsluiten met een satire op alle complottheorieën:

“Belgium Doesn’t Exist!”

België bestaat niet!” Dat beweert men op een Amerikaanse Internetsite om met de volgende bewijzen te komen: 

België is een uitvindsel van de smerige linkse liberalen om de wereldbevolking een modelland van vrijheid en liberalisme voor de ogen te kunnen houden. 

Niet voor niets is België het toonbeeld van een samensmelting van culturen. 

Bovendien is het een artificieel federaal land waarin de EU-instituties ook nog eens zijn gevestigd. Als dát geen knipoog is naar het beeld dat de linkse liberalen van de EU hebben! 

De “Belgen” slagen er keer op keer in niet-Belgen te slim af te zijn en zijn op diverse domeinen superieur. De voorbeelden spreken voor zich:

– De zoogezegde superioriteit in het maken van chocolade
– De zogezegde voedingswaarde van spruiten
– Kwaliteitsdiamanten kunnen alleen verkregen worden via dealers in de mythische stad ‘Antwerpen’
French Fries zijn eigenlijk een Belgische uitvinding
 

Wat dan met de mensen die beweren ‘Belg’ te zijn? 

Het antwoord is simpel: onder Disneyland Parijs is er een grote ondergrondse ruimte waar alle ‘Belgen’ zoals in The Matrix ingeplugd zijn in een enorme virtual reality-computer (ook wel ‘the Brussels Beast’ genoemd) waardoor ze schijnbaar in een virtuele wereld leven waarin ze hun gelukkige leventje leiden in hun ingebeelde land. 

En ik maar beweren dat ik daar nog nooit geweest ben!