Aaar, vandaag is het “Talk like a pirate day”, maar hebben we het vooral over de nieuwe Ig Nobel prijzen. En Mario bouwt iets met schimmels. Luister ook verder wie onze spannende Kwis gewonnen heeft vandaag en hebben we het ook nog over een mogelijke negende planeet om af te sluiten met een poging tot wat goed nieuws.

LINKS

RECORDRADEN #02

https://www.youtube.com/watch?v=qFmYmWEjPQI

Ig Nobel Winners 2023

Ig® Nobel Prize Winners For achievements that first make people LAUGH then make them THINK Winners by year: 2023

Building Insulation Inspired by Mushrooms — Innovation — AskNature

Biohm uses mycelium from mushrooms to create more sustainable building insulation.

Morphology and mechanics of fungal mycelium

Scientific Reports – Morphology and mechanics of fungal mycelium (217 kB)

Belgische wetenschappers ontdekken hoe hersencellen afsterven bij alzheimer: “Een dubbele doorbraak”

“Europeanen hebben te veel bisfenol A in het lichaam”

De meeste Europeanen hebben nog steeds te veel van de potentieel schadelijke stof bisfenol A in het lichaam. Dat betekent volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) in een donderdag gepubliceerd rapport een mogelijk gezondheidsrisico voor miljoenen Europeanen.

Mens heeft aarde over grenzen geduwd, blijkt uit ‘gezondheidscheck voor planeet’

Van de negen planetaire grenzen die wetenschappers hebben aangewezen zijn er zes overschreden, blijkt uit onderzoek waarover wordt gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Juf neemt leerlingen uit speciaal onderwijs stiekem mee naar Efteling, maar valt daarna door de mand: op staande voet ontslagen

Een juf op een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam heeft in maart vijftien leerlingen stiekem meegenomen naar de Efteling. De directeur wist niet beter dan dat ze naar Space Expo in Noordwijk zouden gaan, maar de juf zette koers naar Kaatsheuvel. Omdat een van de busjes waarin ze onderweg waren te hard reed op de snelweg en een boete kreeg, viel ze door de mand. De school was niet blij met de ‘verrassing’ en heeft de juf op staande voet ontslagen.

Californië sleept oliebedrijven voor de rechter om ‘decennialange misleiding’

Shell, ExxonMobil en andere bedrijven weten volgens de openbaar aanklager al sinds de jaren 50 dat de aarde opwarmt door het gebruik van fossiele brandstoffen.

Waterverbruik ChatGPT is astronomisch: elke 40 prompts kost een liter

AI-chatbots zoals ChatGPT, Google Bard en Bing Chat zijn erg gulzig in hun waterverbruik. University of California-onderzoeker Shaolei Rein ontdekte dat

“Op aarde kunnen enkel levende organismen dit gas maken”: heeft James Webb ruimtetelescoop eerste teken van leven gevonden op exoplaneet?

NASA’s James Webb ruimtetelescoop (JWST) heeft tijdens het bestuderen van K2-18b, een exoplaneet die 8,6 keer zo massief is als de aarde, de aanwezigheid van belangrijke moleculen aangetoond. Het gaat hier om koolstofhoudende moleculen, waaronder methaan en koolstofdioxide, en dimethylsulfide. Deze bevinding suggereert niet alleen dat K2-18b een met water bedekte planeet zou kunnen zijn, maar ook dat er mogelijk levende organismen aanwezig zijn.

Er is mogelijk toch een negende planeet

In het buitengebied van ons zonnestelsel, ver voorbij de baan van Neptunus, zit mogelijk een planeet verstopt.

“Behoorlijke” hoeveelheid lithium aangetroffen in Kempisch grondwater: kan ingezet worden voor autobatterijen

Er zit 100 milligram lithium per liter in de Kempische grondwaterlagen. Dat schrijft de krant De Tijd. Het metaal werd ontdekt door Hita, het geothermisch bedrijf dat met de steun van Vlaanderen onderzoek voert in de Kempische grond. Die lithium zou volgens het bedrijf een belangrijke grondstof kunnen zijn voor de batterijenindustrie.

Water and Pesticide Use Cut Nearly in Half After ‘Better Cotton’ Helps Farmers Become Sustainable

Over the last decade cotton has become way more sustainable, thanks to Better Cotton helping farmers slash pesticides and water use.

Inspired Youth Pulls 2.6 Million Pounds of Trash from Indonesian Rivers

With his two siblings, Benchegjib started Sungai Watch, in October 2020 and have since completed over 700 cleanups.

Man die doet alsof hij een hond is wil graag een menselijk hondenliefje

Kende jij Toco al, de ‘menselijke Border Collie’ die dankzij zijn YouTube-filmpjes een internetsensatie werd? De Japanner maakte zijn droom om te transformeren tot een hond waar, maar het hondenleven blijkt ook wat eenzaam te zijn. 

Laten we het eens over IJsland hebben? En directe actie.

Historic Vids on X

On October 24, 1975, 90% of the women in Iceland staged a strike for equal rights and pay. They ceased working, cooking, cleaning, and tending to their children, effectively bringing the nation to a standstill. The men faced significant challenges. Supermarkets quickly sold out…