Deze keer  was het de Dag van het Werkplezier in de Zorg en ergens van de week is het ook de dag van de frikandel….. Maar nu is het ook de 166ste Praattafel podcast die je zeker niet mag missen.

SHOWNOTES

Het filmpje van de robot die koffie kan zetten wekte verbazing: hij leerde het door naar tutorials te kijken

Wat tot voor kort slechts een denkbeeldige toekomst was, komt elk jaar steeds dichterbij. We verwijzen naar de enorme vooruitgang van de robotica, die dankzij steeds verfijndere kunstmatige intelligenties…

De ondergang van de mensheid is nog steeds nabij: doemdagklok blijft op 90 seconden voor middernacht staan

Wetenschappers zien het nog minstens net zo somber in als een jaar geleden: de doemdagklok blijft ook in 2024 hangen op 90 seconden voor middernacht. En

Amerikaanse wetenschapper: “Kopje thee smaakt het best met zout”, Britten onthutst

Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper beweert met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank.

Cheese in Coffee? A Strangely Delicious Scandinavian Drink | Coffee Affection

Cheese in coffee may sound like a prank, but trust us: it’s delicious! Learn all about tasty Finnish kaffeost — and how to try it.

Waarom moet je na een kop koffie meteen naar het toilet spurten?

Zorgt jouw tas ochtendkoffie er standaard voor dat je niet alleen in je hoofd in beweging geraakt, maar dat je ook letterlijk richting het toilet moet spurten? Dan beel je jezelf dat niet in. De populaire drank stuurt ons écht sneller naar het toilet. We vroegen aan gastro-enteroloog Diederik Dooremont (AZ Sint-Elisabeth Zottegem) hoe dit precies komt. En kunnen we dan beter wat minder koffie drinken?

Analysis of leaf-rolling behavior of Caloptilia serotinella (Lepidoptera: Gracillariidae)

Journal of Insect Behavior – The caterpillarCaloptilia serotinella generates the force required to roll leaves by stretching the silk strands it fixes between opposable plant surfaces. 

BIONIEUWS =============

Majority of land hermit crab species now use trash for shells

The crustaceans are using human-generated trash like plastic caps, metal and glass in tropical areas across the world, experts find in a new study.

Deze robot wordt aangedreven door spierweefsel

Onderzoekers uit Japan hebben een tweebenige robot ontwikkeld die wordt aangedreven door spierweefsel. Hoewel die nog primitief is, moet de technologie er uiteindelijk voor zorgen dat robots fijnere bewegingen kunnen uitvoeren, net zoals een mens. 

Stomdronken federale agenten in boeien geslagen door lokale collega’s: “Hoofdinspecteur probeerde vrouwelijke inspecteur kleren van het lijf te rukken”

Drie agenten van de federale gerechtelijke politie zijn in de boeien geslagen door hun collega’s van de lokale politie. Het trio was naar verluidt stomdronken en zette een Brusselse bar op stelten. “De twee mannelijke agenten waren om beurten aan het tongzoenen met hun vrouwelijke collega en probeerden haar uit te kleden”, zegt de uitbater. Wat is er die avond nog gebeurd? En hoe reageert de politie zelf

Robotmaaier ontpopt zich tot moordmachine en wetenschappers willen dat het stopt

Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat robotgrasmaaiers heuse moordmachines kunnen zijn. Vooral als het aankomt op egels vallen er flink wat gewonden.

Van Taylor Swift over Celine Van Ouytsel tot Emma Watson: “deepnudes” overspoelen internet (en niet alleen op X)

The world is draining its precious subterranean reserves of water | CNN

Across the world there’s a rapid depletion in the underground reserves of water that billions of people rely on for drinking, irrigation and other uses, new research has found.

‘Voor één amandel is vier liter water nodig’

Is douchen beter dan in bad gaan? Is met de hand afwassen beter dan met afwasmachine? Toekomstmakers behandelt de grootste fabels en de opvallendste feiten over water.

Nu voor het eerst ook waterdamp gevonden in de atmosfeer van een kleine planeet

Het is voor het eerst gelukt om op een relatief kleine exoplaneet waterdamp te vinden. De astronomen, die hulp kregen van de Hubble, zijn razend

Wetenschappers ontdekken ‘verborgen’ sterrensoort die gaswolken uitspuwt

Astronomen hebben een nieuwe sterrensoort ontdekt in het centrum van de Melkweg. Het gaat om een variant van een rode reus, die decennia ‘stil kan zitten’ en daarna wolken van gas uitspuwt.

ISS overgangen voor Brussel, België | Tools voor het waarnemen

Wanneer is het ISS te zien aan de hemel – Tools voor het waarnemen 

Vier boringen moeten aantonen of ondergrond in Voeren geschikt is voor Einsteintelescoop: geen hinder voor bewoners

Goed nieuws deze week: pinguïnkolonies ontdekt en hoop voor witte neushoorn

Doordat het negatieve nieuws NU.nl vaak domineert, sneeuwt het positieve nieuws soms onder. Daarom zetten we wekelijks vrolijk stemmende berichten op een rij. Dit keer onder meer: nieuwe kolonies van keizerpinguïns op Antarctica en een eenvoudigere manier van alzheimer diagnosticeren.

Sneller dan de mens en ‘dichtbij perfectie’: scheikunde in stroomversnelling door kunstmatige intelligentie

Waar wetenschappers voorheen maanden bezig waren, doet een robot met kunstmatige intelligentie het vanaf nu razendsnel: het kunstmatig samenstellen van moleculen. Een flinke doorbraak in de wetenschappelijke wereld, die veel teweeg kan brengen.

Let op met vloeken tijdens het gamen: al meer dan 2 miljoen Call of Duty-spelers bestraft door artificiële intelligentie

Elektro-apparaten krijgen een reparatiescore – Goed Nieuws

Vanaf 2026 zullen huishoudelijke apparaten een ‘reparatiescore’ dragen, een initiatief van de Belgische minister van Leefmilieu Zakia Khattabi, om de duurzaamheid en herstelbaarheid van elektronic…